Hoe snel kan mijn voertuig laden?

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Maximale laadsnelheid  

De maximale laadsnelheid wordt bepaald door het voertuig. Als de maximale laadsnelheid van je voertuig 50 kW is, dan zal je nooit sneller kunnen laden dan 50 kW, zelfs niet op een lader die 300 kW kan leveren.

Invloed op de laadsnelheid

Batterij % (State of Charge)

De onderstaande grafiek geeft een voorbeeld van een laadcurve. Het laat de laadsnelheid zien (verticale as, in kW) afhankelijk van het batterij percentage (horizontale as).
In het algemeen kun je zeggen: boven de 80% zal de laadsnelheid snel afnemen.

Laadsnelheid.png

De laadcurve van elk voertuig is anders en hangt af van de keuzes die de fabrikant van het voertuig heeft gemaakt. Bekijk de maximale laadsnelheid en laadcurve van je voertuig in de Fastned app.

Temperatuur
Een andere factor die van grote invloed is op de laadsnelheid is de temperatuur van de batterij.
Een batterij werkt optimaal als de temperatuur van de batterij niet te hoog en niet te laag is. In de praktijk is dit meestal tussen 20°C en 30°C, hoewel sommige auto's het best functioneren met een batterij rond 40°C.
In de winter kan een batterij erg koud worden, bijvoorbeeld als het voertuig buiten geparkeerd staat. Hierdoor kan het laden (veel) langzamer gaan. Omgekeerd kan een batterij tijdens een warme zomerdag erg warm worden, waardoor het laden ook langzamer kan gaan. De invloed van de temperatuur op de laadsnelheid is voor elk voertuigmodel verschillend.

De onderstaande laadcurve laat zien wat de impact van lage temperaturen is op de laadsnelheid voor de Huyndai IONIQ 5 en de Kia EV6

Chargecurve_KIA_EV6_in_different_temperatures_.png


Sommige voertuigen zijn uitgerust met een systeem dat de accu kan koelen of opwarmen. Afhankelijk van de omstandigheden kan voertuig zijn batterij daarmee koelen of opwarmen, om de efficientie en eventueel de maximale laadsnelheid te verhogen. Zelfs met een dergelijk systeem kan het volledig opwarmen of afkoelen van de batterij enige tijd duren (een uur of meer).

 

Wat kan ik doen om mijn laadsnelheid te verbeteren?

  • In het algemeen geldt: hoe leger de batterij, hoe sneller deze kan opladen.
  • Het rijden zelf heeft een minimaal effect op de temperatuur van de batterij, en je zult het verschil waarschijnlijk niet merken in je laadsnelheid.
  • Gelukkig zal snelladen de batterij aanzienlijk opwarmen, wat ervoor zorgt dat de laadsnelheid zal verbeteren naarmate je langer aan het laden bent.
  • Bovendien bieden sommige auto's de optie om de batterij voor te verwarmen. Dit heeft de meeste invloed op je laadsnelheid, vooral in de winter. Sommige auto's schakelen de voorverwarming automatisch in wanneer je, in de autonavigatie, een snellader als bestemming selecteert. Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met de fabrikant van je auto, of online zoeken.

Artikelen in deze sectie

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 108 van 133
Delen