De laadsnelheid wordt uitgedrukt in 'kW'. De laadsnelheid wordt bepaald door de auto en is van meerdere factoren afhankelijk.
Invloed batterij % op laadsnelheid
In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een laadcurve. Je ziet dat de laadsnelheid (verticale as, uitgedrukt in kW) afhangt van hoe vol de batterij is (horizontale as).
In dit voorbeeld begint de laadsnelheid langzaam af te nemen als de batterij ongeveer 70% vol is. De daling gaat sneller zodra de batterij 80% vol is en bij 90% is de laadsnelheid al sterk afgenomen. Dit komt omdat een batterij langzamer opgeladen wordt als deze vol raakt. In dit voorbeeld heeft snelladen boven de 80 a 90% van de batterij niet zo veel zin meer aangezien het steeds langzamer gaat.
De laadcurve van elk voertuig ziet er verschillend uit en is afhankelijk van de keuzes die de autofabrikant heeft gemaakt. In onze support artikelen voor elk model auto geven we hierover meer informatie.
Invloed temperatuur op laadsnelheid
Een andere factor die veel invloed kan hebben op de laadsnelheid is de temperatuur van de batterij. Een batterij werkt optimaal als de temperatuur niet te hoog en niet te laag is. In de praktijk is dit vaak tussen de 20 °C en 30 °C, al zijn er ook auto's die het beste werken wanneer de accu rond de 40 °C is.
In de winter kan een batterij erg koud worden, vooral wanneer als het voertuig buiten geparkeerd staat. Hierdoor kan het zijn dat het laden (veel) langzamer gaat. Andersom kan een batterij op een zomerse dag juist erg warm worden, wat ook een negatieve invloed op de laadsnelheid kan hebben.
De invloed van de temperatuur op de laadsnelheid verschilt per model voertuig. De accu's van sommige auto's zijn uitgerust met klimaatregeling. Hierdoor kan de batterij verwarmd of juist gekoeld worden. De buitentemperatuur heeft dan minder invloed op je laadsnelheid, al kan het op een koude winterdag best even duren voordat je accu volledig is opgewarmd.
Snelladen is ook een effectieve manier om je accu op te warmen.